Југославија и Запад 1980-1983. Спољни дуг и унутрашња криза

Аутор: Слободан Селинић

Издавач: Институт за новију историју Србије, Београд

Година: 2024

Језик: српски, 380 стр.

ISBN: 978-86-7005-191-1

DOI: 10.31212/monografija.2024.136.selinic

Аутор је отвoрио прозор како у свет поверилаца Југославије на почетку 80-их година 20. века, који су се на сваки начин трудили да заштите своје финансијске интересе у економски посрнулој земљи, тако и у свет поремећених, непомирљивих финансијских односа између партијских и државних руководстава на савезном нивоу, као и између федералних и покрајинских јединица.
из рецензије проф. др Драгане Гњатовић


Историја Југославије и Србије у првом периоду после смрти Јосипа Броза 1980. године није до сада имала потпуну историографску обраду. Колега Селинић је у свом истраживању обухватио економску „проблематику“, односно експлозију економске кризе која је до тада држана далеко од очију јавности. Због тога његово монографско дело представља значајан допринос српској историјској науци.
из рецензије др Косте Николића


Књига др Слободана Селинића једна је од оних ретких монографских публикација из националне економске историје у којој се кроз аналитички приступ првокласној историјској документацији баца потпуно ново светло на важно раздобље у економској и политичкој историји СФРЈ. Она наводи на закључак да је недовољно добро промишљена политика економске расцепканости на републичка и покрајинска подручја за мање од једне деценије увукла државу у тешку дужничку кризу за коју нико није био спреман да преузме политичку одговорност и да је партијски и државни врх опортуно прихватио промену економског система у правцу веће централизације, као и друге ултимативне захтеве страних поверилаца.
из рецензије др Весне Алексић

Садржај

О теми, изворима и литератури

Извод из књиге

Закључак

Summary