АНДРИЋГРАД: Промоција Института за новију историју Србије

Програм другог дана Сајма књига у Андрићграду започео је промоцијом Института за новију историју Србије. На промоцији су говорили директор института др Миле Бјелајац и др Слободан Селинић.

Током свог излагања, Бјелајац се највећим делом осврнуо на значај института и његову сарадњу са другима, а највише на часопис „Токови историје“ који је, по његовим речима, један од највећих подухвата Института за новију историју Србије:

„Институт за новију историје Србије је издавач и често саиздавач са престижним институцијама из Србије и других држава. Имамо најмање три врсте научних радова и часопис „Токови историје“. Тематски покривамо период после 1918. године и радује нас врло добра сарадња са Институтом за словенске студије Руске академије наука. Наш часопис је имао највиши степен читаности на простору западног Балкана.“

О часопису је, након Бјелајца, говорио и главни уредник истог др Слободан Селинић:

„Токови историје и институт су синоними. Часопис је основан пре 50 година, а институт пре 60. Некада је излазио као двоброј, а сада излази у три свеске годишње што је приличан напор. Важно је напоменути да сваки трећи број у години увек буде штампан на енглеском језику како бисмо повећали комуникативност са светом. Сваки чланак који часопис објави, има два анонимна рецензента и трудимо се да их што више буде из иностранства. Нико од чланова редакције не може бити рецензент, као што то не могу бити ни они који су из исте институције као аутор. Часопис је у последњих годину и по дана добио преко 60 чланака што је врло велики успех и задатак. Већ дуги низ година Токови историје су дигитализовани и бројеви се могу наћи на једном месту, а то је наш сајт. Иако је часопис посвећен историји, ми се трудимо да у њему буде заступљена интердисциплинарност што је довело до тога да имамо велики број научника из разних области. Покривамо цео двадесети и део деветнаестог века. Наравно, циљ нам је да постанемо релевантни извор референци на нивоу Европе, али и шире уколико буде могуће.“

Након ове промоције, данашњи програм Сајма књига у Андрићграду, биће настављен у 19 часова беседом проф. др Јована Делића о Алекси Шантићу, а након тога, у 20 часова, биће промовисана књига Јаре у млеку руског писца, члана савета за културу Русије и овогодишњег почасног госта Сајма књига у Андрићграду Јурија Пољакова.