Душан Спасојевић, "Грчка: Рат за независност, стварање државе и препород нације"


У сарадњи са Чигоја штампом, Институтом за европске студије и Фондацијом Шапер, Институт за новију историју Србије један је од коиздавача монографске публикације српског амбасадора у Атини Душана Спасојевића "Грчка: Рат за независност, стварање државе и препород нације". У питању је прва књига на српском језику које се бави темом данашње Грчке, темељима на којима је успостављена модерна грчка држава и створен национални идентитет савремених Грка. Настала је као плод вишегодишњег преданог рада, који је подразумевао истраживање опсежне архивске грађе и литературе, укључујући и грчку, чији језик аутор говори.

Аутор књиге Душан Спасојевић је дипломирао на Правном факултету у Београду, а магистрирао међународне односе на Лондонској школи економије и политичких наука. Између 2000. и 2013. године обављао је дужности шефа Кабинета савезног министра унутрашњих послова, спољнополитичког саветника председника Републике, помоћника министра и државног секретара одбране, као и амбасадора Србије у Турској. Од 2016. године је српски амбасадор у Грчкој.


Књига има 416 страна, опремљена је богатим научном апаратом, најпробранијим илустрацијама и изузетно корисним, специјално за њу израђеним географским мапама, које верно одсликавају историјске процесе. Књига ће бити доступна у свим бољим књижарама у Србији, Црној Гори и Републици Српској.


Детаљно о промоцији књиге можете прочитати овде.