Позив за научни скуп младих истраживача са пост-југословенског простора

Институт за новију историју Србије организује, од 16. до 18. октобра 2024. године, у Београду, научни скуп „Историја Југославије: перспективе младих истраживача са пост-југословенског простора“.

Млађе генерације историчара који се баве 20. веком на простору бивших југословенских република нису довољно повезане, упркос заједничком предмету истраживања – историји Југославије. Један од циљева овог скупа је управо подстицање упознавања младих историчара, размене информација, искустава, мишљења и идеја, сагледавања простора за заједничке пројекте и сарадњу у истраживачком процесу. Учесници ће представити историју Југославије кроз призму својих истраживања и научна и шира јавност ће током овог скупа увидети перспективе младих историчара. У складу са тиме, циљеви скупа су и представљање научних достигнућа младих историчара на пост-југословенском простору, отварање нових тема и истраживачких могућности, као и сагледавање историје Југославије из различитих углова.
Скуп је намењен младим истраживачима у складу са уобичајеним пропозицијама које у европској академској заједници важе за ову категорију истраживача – докторанди и доктори историјских наука који су дисертацију одбранили у последње три године, са простора Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Северне Македоније.

Радни језици скупа биће српски и матерњи језици региона.

Као резултат скупа, планирано је објављивање међународног зборника радова у издању Института за новију историју Србије.

Организатор скупа ће покрити трошкове смештаја за младе истраживаче.

ПДФ фајл позива.

Програмски одбор скупа.