ANDRIĆGRAD: Promocija Instituta za noviju istoriju Srbije

Program drugog dana Sajma knjiga u Andrićgradu započeo je promocijom Instituta za noviju istoriju Srbije. Na promociji su govorili direktor instituta dr Mile Bjelajac i dr Slobodan Selinić.

Tokom svog izlaganja, Bjelajac se najvećim delom osvrnuo na značaj instituta i njegovu saradnju sa drugima, a najviše na časopis „Tokovi istorije“ koji je, po njegovim rečima, jedan od najvećih poduhvata Instituta za noviju istoriju Srbije:

„Institut za noviju istorije Srbije je izdavač i često saizdavač sa prestižnim institucijama iz Srbije i drugih država. Imamo najmanje tri vrste naučnih radova i časopis „Tokovi istorije“. Tematski pokrivamo period posle 1918. godine i raduje nas vrlo dobra saradnja sa Institutom za slovenske studije Ruske akademije nauka. Naš časopis je imao najviši stepen čitanosti na prostoru zapadnog Balkana.“

O časopisu je, nakon Bjelajca, govorio i glavni urednik istog dr Slobodan Selinić:

„Tokovi istorije i institut su sinonimi. Časopis je osnovan pre 50 godina, a institut pre 60. Nekada je izlazio kao dvobroj, a sada izlazi u tri sveske godišnje što je priličan napor. Važno je napomenuti da svaki treći broj u godini uvek bude štampan na engleskom jeziku kako bismo povećali komunikativnost sa svetom. Svaki članak koji časopis objavi, ima dva anonimna recenzenta i trudimo se da ih što više bude iz inostranstva. Niko od članova redakcije ne može biti recenzent, kao što to ne mogu biti ni oni koji su iz iste institucije kao autor. Časopis je u poslednjih godinu i po dana dobio preko 60 članaka što je vrlo veliki uspeh i zadatak. Već dugi niz godina Tokovi istorije su digitalizovani i brojevi se mogu naći na jednom mestu, a to je naš sajt. Iako je časopis posvećen istoriji, mi se trudimo da u njemu bude zastupljena interdisciplinarnost što je dovelo do toga da imamo veliki broj naučnika iz raznih oblasti. Pokrivamo ceo dvadeseti i deo devetnaestog veka. Naravno, cilj nam je da postanemo relevantni izvor referenci na nivou Evrope, ali i šire ukoliko bude moguće.“

Nakon ove promocije, današnji program Sajma knjiga u Andrićgradu, biće nastavljen u 19 časova besedom prof. dr Jovana Delića o Aleksi Šantiću, a nakon toga, u 20 časova, biće promovisana knjiga Jare u mleku ruskog pisca, člana saveta za kulturu Rusije i ovogodišnjeg počasnog gosta Sajma knjiga u Andrićgradu Jurija Poljakova.