Dušan Spasojević, "Grčka: Rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije"

 

U saradnji sa Čigoja štampom, Institutom za evropske studije i Fondacijom Šaper, Institut za noviju istoriju Srbije jedan je od koizdavača monografske publikacije srpskog ambasadora u Atini Dušana Spasojevića "Grčka: Rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije". U pitanju je prva knjiga na srpskom jeziku koje se bavi temom današnje Grčke, temeljima na kojima je uspostavljena moderna grčka država i stvoren nacionalni identitet savremenih Grka. Nastala je kao plod višegodišnjeg predanog rada, koji je podrazumevao istraživanje opsežne arhivske građe i literature, uključujući i grčku, čiji jezik autor govori.

Autor knjige Dušan Spasojević je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, a magistrirao međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. Između 2000. i 2013. godine obavljao je dužnosti šefa Kabineta saveznog ministra unutrašnjih poslova, spoljnopolitičkog savetnika predsednika Republike, pomoćnika ministra i državnog sekretara odbrane, kao i ambasadora Srbije u Turskoj. Od 2016. godine je srpski ambasador u Grčkoj.

Knjiga ima 416 strana, opremljena je bogatim naučnom aparatom, najprobranijim ilustracijama i izuzetno korisnim, specijalno za nju izrađenim geografskim mapama, koje verno odslikavaju istorijske procese. Knjiga će biti dostupna u svim boljim knjižarama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

 

Detaljno o promociji knjige možete pročitati ovde.