Poziv za naučni skup mladih istraživača sa post-jugoslovenskog prostora

Institut za noviju istoriju Srbije organizuje, od 16. do 18. oktobra 2024. godine, u Beogradu,
naučni skup „Istorija Jugoslavije: perspektive mladih istraživača sa post-jugoslovenskog prostora“.

Mlađe generacije istoričara koji se bave 20. vekom na prostoru bivših jugoslovenskih republika nisu dovoljno povezane, uprkos zajedničkom predmetu istraživanja – istoriji Jugoslavije. Jedan od ciljeva ovog skupa je upravo podsticanje upoznavanja mladih istoričara, razmene informacija, iskustava, mišljenja i ideja, sagledavanja prostora za zajedničke projekte i saradnju u istraživačkom procesu. Učesnici će predstaviti istoriju Jugoslavije kroz prizmu svojih istraživanja i naučna i šira javnost će tokom ovog skupa uvideti perspektive mladih istoričara. U skladu sa time, ciljevi skupa su i predstavljanje naučnih dostignuća mladih istoričara na post-jugoslovenskom prostoru, otvaranje novih tema i istraživačkih mogućnosti, kao i sagledavanje istorije Jugoslavije iz različitih uglova.
Skup je namenjen mladim istraživačima u skladu sa uobičajenim propozicijama koje u evropskoj akademskoj zajednici važe za ovu kategoriju istraživača – doktorandi i doktori istorijskih nauka koji su disertaciju odbranili u poslednje tri godine, sa prostora Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije.

Radni jezici skupa biće srpski i maternji jezici regiona.

Kao rezultat skupa, planirano je objavljivanje međunarodnog zbornika radova u izdanju Instituta za noviju istoriju Srbije.

Organizator skupa će pokriti troškove smeštaja za mlade istraživače.

PDF fajl poziva.

Programski odbor skupa.